Operacija “Puerto”

Sjajan tekst mog dragog prijatelja Aleksandra Jovića o dopingu.

Pročitajte i saznaćete zašto Madrid nije dobio Olimpijske igre 2020.

23. maja 2006. Godine Spanjolska policija hapsi doktora Eufemiana Fuentesa i otkriva najvecu mrezu dopinga do danasnjeg dana.

Ta operacija nazvana Operación Puerto poslije ce se pokazati je ujedno i najveca farsa u povijesti sporta. U uredu doktora Fuentesa policija zapljenjuje 5 kompjutera i oko 200 vrecica krvi spremnih za transfuziju. Kako te 2006. Godine doping jos uvijek u Spanjolskoj nije krivicno djelo i sportasi koji koriste isti nesnose nikakvu krivicnu odgovornost negó samo doktori koji su im to omogucili, sudac na slucaju ne vidi potrebu da se pregledaju podatci iz kompjutera. Na analizu krvi se salje samo 99 od 200 vrecica krvi na kojima se vrsi samo prva analiza koja je zbog velikih troskova, 200 eura po vrecici stopirana. Nakon sto su u vecini analiziranih uzoraka nadjene velike kolicine EPO-a ne radi se druga analiza obavezna u tim slucajevima zbog troskova ovaj puta od 300 eura po uzorku. Ostatak vrecia je unisten naredbom sudca.
U papirima pronadjenima u uredu Doktora Fuentesa policija na osnovu sifriranih imena otkriva prave identitete manjeg broja klijenata. 58 biciklista na osnovu dokumenata je optuzeno za suradnju sa doktorom Fuentesom. Medju njima neka od najvecih imena danasnje biciklizma kao sto su Jan Urlich, Alberto Contador, Alejandro Valverde , Ivan Baso, Michaele Scarponi i vecina spanjolskih biciklista koji cine veliku vecinu pelotona na svim znacajnijim utrkama. Objavljivanje imena pokrece lavinu koja prelazi granice Spanjolske. Krecu akcije Italijanske i Njemacke policije posto su upleteni njihovi najbolji biciklisti. I posebno Francuske koja zeli oprati biciklizam i njihov najveci sportski dogadjaj godine, Tour de France.
Francuzi kao da su samo cekali ovo i krece nevidjena medijska kampanja protiv spanjolskog sporta na najacim francuskim televizijama. Francuski Canal + u svojim poznatim guginolima prikazuje najvece spanjolske sportase u tom momento sa iglom u veni. Tako da su Rafa Nadal, Pau Gasol, Contador, Iker Casillas javno prikazani i optuzeni kao korisnici dopinga.
Za to vrijem spanjolsko sudstvo i drzavne institucije zaduzene za sport pokusavaju zataskati svaki dokaz . Sam doktor Fuentes u svojim intervjuima za spanjolske i francuske medije se cudi zasto su izasla imena samo biciklista koji su po njemu bili jedan manji dio njegovih klijenata. Po njemu tu je bilo poznatih nogometasa prve i druge spanjolske lige, tenisera, atleticara i drugih sportasa. Kao i obicno cijenu je platio najslabiji i onaj koji najmanje utjecaja ima.
Francuki mediji posebno l´Monde ga dovodi u vezu sa najjacim klubovima primere kao sto su Real Madrid, Barca, Valencia , Betis…. Nakon sto je bivsi predsjednik Real Sociedada priznao da se pod njegovim mandatom koristio doping u klubu, doslo se do zakljucka da bi skracenica u dokumentima RSCO mogla otgovarati tom klubu. Ministar sporta je to odmah pobio kao i to da je bilo koji drugi sportas osim biciklista koristio usluge laboratorija. Kako je doveden u vezu sa najvecim simbolima spanjolskog sporta kao sto su Real i Barca Fuentesu je preceno smrcu i od tog momenta ne daje izjave za medije i negira vezu sa bilo kojim od tih klubova.
Francuzi koji bas ne vole Spanjolce koriste svaku priliku za napad. Kao argument koriste neuspijehe spanjolskog sporta do u nazad desetak godina. Ako stvarno pogledamo malo u nazad na sportskoj mapi Spanjolaca nije bilo nigdje. Najvecu uspjesi su im bili cetvrt finala u nogometu i srebro u kosarci u LA 84. Klubovi su bili daleko iza engleskih i njemackih u evropskim takmicenjima. Teniseri su bili daleko od top 10. Rukomet ako izuzmemo Barcelonu koja je harala im je bio nula. Sport u kojem su imali daleko najvise uspjeha je bio biciklizam ali kao znamo da je u tim godinama bilo nemoguce otkriti EPO mozemo sumljati i u te rezultate. Sama organizacija antidoping je to potvrdila kada su 2004 analizirali uzorke urina iz 98 na kojima je 70% uzoraka bilo pozitivno na EPO. Interesantan je podatak da su se sacuvali samo uzorci biciklista. Uzorci sportasa iz ostalih sportova su unisteni.
Dok Francuzi napadaju, Spanjolci zataskavaju sve. Sudac Serrano zatvara slucaj, kako doping nije krivicno djelo nema sta da se istrazuje. Svjetske organizacije traze da im se predaju dokazi ali im se to takodjer negira tako da svi sportasi upleteni u mrezu ostaju nekaznjeni.
Da ne bi ostalo na tome da se tresla gora, a rodio se mis, Francsuki i Italijanski organi pokecu svoje istrage i kaznjavaju sestoricu biciklista cija su imena izasla u izvjestajima spanjolske policije.
Uvijek ce nam ostati pitanje koji su to ostali vrhunski sportasi bili korisnicu usluga doktora Fuentesa i zasto je spanjolska policija u suradnji sa njihovim ministarstvom sporta sve zataskala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s